RUS

Alle vet at alkohol og trafikk ikke henger sammen. Likevel hender det at noen som absolutt ikke skal kjøre, sitter bak rattet.

Statistikken er skremmende: Hver dag kjører 12-13 000 mennesker en bil berørt av alkohol. Halvparten av personbilførerne i alderen 15-24 år som dør i enkeltulykker er berørt av alkohol. Nesten to av ti drepte sjåfører har alkohol i kroppene.

Ta et bevisst valg! Å kjøre på dump eller ikke er definitivt noe alle kan påvirke seg selv. Det samme er tilfelle hvis du velger å gå med noen som kjører ratty. Alle vet at rattkjøring er farlig, selv om alle ikke skjønner hvor mye verre sjåføren blir med alkohol og narkotika i kroppen. Det merkes kanskje ikke når alt er som vanlig på veien, men så snart noe uventet dukker opp, blir det øyeblikkelig avslørt. Du fikser rett og slett ikke uforutsette situasjoner.

Spørsmålet er ikke hvor mye du kan drikke og kjøre bil, men om du skal drikke eller kjøre bil! Den grunnleggende visjonen for nullvisjonen er at ingen skal dø eller bli skadet for livet i veitrafikken. Det eneste akseptable tallet for antall trafikk drept og alvorlig skadd er null. Dette krever blant annet at ingen bilister eller ruspåvirkede sjåfører har lov til å kjøre motorvogner i landets gater og veier.

Øl er også alkohol

Det er forskere som tror at øl er farligere enn brennevin. Og det er mange unge som tror at øl ikke er brennevin. Jeg drikker ikke brennevin, sier de, bare øl, så det er ingen fare. Men øl er også brennevin. En flaske lettøl er nesten like mye brennevin som i en liten snaps.

Hvorfor blir du beruset av en liten snap, men ikke av en lettøl?

Det avhenger av alt vannet som brennevin i lettøl blandes i. Kroppen er i stand til å brenne den lille mengden alkohol i det store volumet vann. Men det er egentlig ikke så mye alkohol i lett øl og lett cider som det er i tabellen. For hvis du ser på flasken står det maks 2,25 volumprosent alkohol. Det har med skatteklasser å gjøre. Grensen for skatteklasse 1 er 2,25 volumprosent så alt over blir skatteklasse 2. Det er lett øl og lett cider med null alkohol og opp til 2,25 volumprosent – men ikke over. En boks med sterkt øl tilsvarer, beregnet i 40 prosent brennevin, like mye som en virkelig stor snap.

Men faren for sterkt øl, sier noen forskere, er at kroppen tror det er mat – ikke gift. Kroppen kjenner ikke igjen alkoholen i sterkt øl som en gift, men behandler den som mat. Derfor starter ikke alkoholforbruk så tidlig når du drikker sterkt øl som når du drikker alkohol. Selv om vi er av samme kjønn, alder, vekt og drikker samme mengde alkohol, vil vi reagere annerledes avhengig av vanen, hva vi har spist og drukket, hvor mye vi sov og hvilket humør vi er på. Du kan aldri finne ut, føle eller gjette hva innholdet i en drink er. Det er til og med mulig at alkoholinnholdet kan variere fra tid til annen hos samme individ, selv om alkoholinntaket er det samme. Når alkoholen i det sterke ølet når hjernen, reagerer hypofysen og sender ut store alarmer i kroppen – brennevarsel! Det er nå vi begynner å innse at vi sannsynligvis ikke vil ha mer alkohol å drikke på en stund. Men det er allerede sent! Det er to eller tre bokser øl igjen i magen som vi allerede har strømmet inn i oss selv. Og at alkohol er på vei inn i blodet. Derfor kan du få mer alkohol når du drikker sterkt øl enn hvis du drikker alkohol i stedet. For brennevinet går raskt opp i hjernen, vi opplever rusen raskere og forhåpentligvis slå av drikkefrekvensen